Dodik za ujedinjenje Srbije i Republike Srpske i vraćanje srpskog predznaka Crnoj Gori

Zagovarajući izdvajanje Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine i zajednicu sa Srbijom, Dodik ge gurnuo prst u oko međunarodnoj zajednici. Negativne reakcije izazvala je i Dodikova najava vraćanja “dominantno srpskog predznaka” Crnoj Gori.

Zadovoljan potvrdom na referendumu, a ravnodušan na reakcije iz Sarajeva, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u božićnom intervjuu za Kurir najavljuje da će proslava 9. januara, Dana RS, biti spektakl kojim će Srbi sa obje strane Drine pokazati jedinstvo.

Takva poruka se, kako kaže, može čitati i iz činjenice da će mu glavna zvanica u Banjaluci biti predsjednik Srbije Tomislav Nikolić. Dodik poručuje da u 2017. ulazi ofanzivno i ne krije da će biti zadovoljan tek kad RS i Srbija postanu jedna država.

“RS je pokazala da zna da održi dio svog najvažnijeg identiteta, a to je nesumnjivo njen dan. Sve drugo se zna, i ukidanje, i referendum i opredjeljenje ljudi. Ovo će zaista biti prilika da ljudi širom RS na najbolji mogući način pokažu zajedništvo i jedinstvo. Ne samo da je ovo prva proslava poslije referenduma, već je i jubilej, jer slavimo 25 godina od formiranja RS”, kazao je on.

Na pitanje sprema li neku ofanzivu u 2017. godini, Dodik odgovara potvrdno.

“Naravno, biće ofanziva. Prije svega imam na umu političku ofanzivu, koja podrazumijeva uvažavanje realnosti. Sigurno ćemo raditi na novom pozicioniranju RS i na unutrašnjem i na globalnom planu. Ako ne bude razumijevanja za dogovor u BiH, mi nemamo razloga da ostajemo u njoj”, kazao je Dodik.

Ima, kaže, i partnere za tu misiju.

“Na unutrašnjem planu, moj partner je narod RS, koji to hoće i želi, a mislim da je na spoljnjem pametno razumjeti kontekst u kojem se stvari dešavaju i u tome nema posebne vezanosti za ovo ili za ono. Evo, postoji jedna sjajna ideja o kojoj smo nedavno mogli da čitamo, a to je da se RS izdvoji i napravi zajednicu sa Srbijom, i to zajedno sa četiri opštine Kosova. Uz to ide i vraćanje dominantno srpskog predznaka Crnoj Gori. To sve bi nam dalo dugoročno rješenje za stabilnost Balkana”, ocijenio je Dodik.

Koliko je taj scenario realan?

“Osnovni problem je krenuo onog trenutka kad su Amerikanci na ovom prostoru počeli da realizuju svoju koncepciju države-nacije. Slažem se sa univerzalnim principom da nacije i narodi treba da imaju svoje države tamo gdje su dominantni. Onda su Amerikanci, zbog svog pragmatizma, rekli da BiH nema tri nacije, već jednu i tu je greška. Nema razvoja BiH u ovakvoj konstelaciji odnosa. Ovo je mučilište u kojem niko nije zadovoljan, ni mi koji tamo živimo niti stranci koji su željeli drugačiju BiH, ali ni muslimani koji su željeli svu BiH, a dobiće je sve manju. Hrvati pogotovo nisu srećni, jer su frustrirani zbog svoje pozicije u Federaciji. Prema tome, to je mjesto nezadovoljstva, a ne perspektive”, kazao je Dodik.

Podsjećamo, predsjednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević i poslanici te političke grupacije Slaven Radunović i Jole Vučurović prisustvovaće Danu Republike Srpske u ponedjeljak, 9. januara.

Ustavni sud BiH ranije je osporio odredbe Zakona o praznicima RS prema kojima se 9. januar proslavlja kao Dan Republike Srpske i ta odluka Ustavnog suda BiH je objavljena u Službenom glasniku RS.

Ustavni sud je ocijenio da je proslava Dana RS 9. januara diskriminišuća po građane ovog BiH entiteta koji nijesu Srbi, jer se na taj dan obilježavala i krsna slava RS – Sveti arhiđakon Stefan.

U RS je 25. septembra održan referendum na kojem su se građani izjasnili da podržavaju da se 9. januar i dalje obilježava kao Dan Republike, a mjesec dana kasnije, 25. oktobra, Narodna skupština RS je usvojila Zakon o Danu RS.

Zbog oštrog protivljena bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, država je upala u političku krizu, jer je protiv te proslave i međunarodna zajednica.

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here