Devet razloga zašto ministri RS treba da idu biciklom na posao

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je ove sedmice, obrazlažući zašto se ministrima kupuju skupi automobili, između ostalog, rekao: “…naravno da je kupovina automobila potrebna, pa, neće nam se valjda ministri voziti u tačkama ili na biciklu…”

Piše: Tatjana Čalić

Ministrima jednog malog entiteta, dužnog 5,43 milijarde maraka je “ispod časti” voziti se biciklom, dok u jednoj od najrazvijenijih evropskih zemalja, Holandiji, političari i javni funkcioneri na posao idu ovim prevoznim sredstvom. I ne samo oni, već i holandski monarsi, koji biciklom obavljaju svakodnevne poslove, prevoze djecu, a koriste ih i kada su u posjeti drugim državama i gradovima.

Kako bi našim političarima dokazali da nije nikakva sramota na posao ići biciklom, i da je to sasvim normalno u razvijenim evropskim zemljama, daleko razvijenijim od RS, uporedili smo osnovne makroekonomske pokazatelje i životni standard Holandije i RS.

Kao prvi pokazatelj poslužiće nam BDP, makroekonomski indikator koji pokazuje vrijednost finalnih dobara i usluga proizvedenih u zemlji tokom jedne godine.

1. BDP Holandije iznosi 678,6 milijardi eura, a RS-a 9,6 milijardi maraka. ( oko 4,9 milijardi eura), dok je BDP u RS-u za svega jedan dolar veći od najnižeg u Evropi, kojeg ima Kosovo

2. BDP po stanovniku kod Holanđana iznosi 40.100 eura, a u RS 6.463 KM ili 3.309 eura po stanovniku (dodajmo samo da Grčka, koja je u fokusu Evrope i svijeta zbog ekonomske krize, ima BDP od 16.000 evra)

3. Izvoz Holandije je 511,3 milijardi eura, a RS 2,8 milijardi maraka (oko 1,4 milijarde eura)

4. Uvoz Holandije iznosi 456, 4 milijardi eura, dok je u RS prošloj godini iznosio 4,4 milijarde maraka (oko 2,3 milijarde eura)

5. Po obrazovanosti takođe mnogo zaostajemo za Holandijom. Dok kod njih čak 29,1 posto građana ima fakultet, kod nas je sa fakultetskom diplomom tek 8 posto stanovnika.

6. U Holandiji živi 16, 8 miliona stanovnika. Nezaposleno je nešto preko 380 hiljada stanovnika, dok je u RS, u kojoj živi 1,1 milion stanovnika, krajem decembra bilo nezaposleno preko 120 hiljada građana

7. Prosječna bruto plata u Holandiji iznosi 2.855 eura, a u RS 680 eura.

8. Plate političara i javnih funkcionera u Holandiji su od prosječne plate veće 4 puta, a u BiH čak 6 puta, čime zauzimaju ubjedljivo prvu poziciju u EU. Naime, pored osnovne plate od oko 4.500 KM, kroz razne privilegije mjesečno dodatno prime i do 2.500 KM. Kada je riječ o platama u administraciji RS, zanimljivo je da su plate (grado)načelnika, predsjednika i potpredsjednika lokalnih Skupština, ali i službenika u gradskim administracijama jače od ministarskih! Dostižu i preko 5 000 KM

9. I na kraju, u Holandiji se oko 27% ukupnog prevoza na godišnjem nivou obavi biciklom. Za RS podatak nepoznat.

Zaključak: Holandija je bogata, razvijena zemlja, sa visokim životnim standardom i ovdje nikoga nije sramota voziti bicikl.

RS je siromašna, nerazvijena, sa niskim životnim standardom i ovdje je sramota voziti bicikl, a nije sramota dovesti entitet u ovakvo ekonomsko stanje!

Stoga, dragi funkcioneri, ministri, gradonačelnici, načelnici… kada mogu političari i kraljevi jedne od najrazvijenijih evropskih zemalja da pedalaju, možete i Vi!

Biciklom ne samo da ćete nam uštediti velike količine novca, već ćete se ujedno pobrinuti i za svoje zdravlje i okolinu.

Buka

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here