Čoviću će ponuditi 5+5+5

Predsjednici SDA i DF-a Bakir Izetbegović i Željko Komšić smislili su novi kompromisni prijedlog o raspodjeli resora u Vladi Federacije koji će Izetbegović danas predočiti predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću.

Piše: Sanja Bjelica Šagovnović

Novo rješenje, kako doznaje Dnevni list, predviđa da se Vlada formira po principu “5+5+5”, a da preostalo šesnaesto ministarstvo dodatno dogovore ili međusobno podijele. Po ovoj zamisli SDA bi uz premijera dobio pet ministarstava, pet ministarstava dobio bi i DF te pet ministarstava HDZ BiH. Ministarstvo koje bi trebalo dodatno dogovarati, odnosno dijeliti, jest Ministarstvo poljoprivrede.
Sve to je dogovoreno u nedjelju navečer na sastanku DF-a i SDA s kojeg ni jedni ni drugi nisu željeli otkrivati detalje. Međutim, doznaje se da DF ne želi odustati od Ministarstva financija. Budući da je Ministarstvo financija i jedan od uvjeta HDZ-a BiH, u stranačkim krugovima nagađa se i kako bi onoj stranci koja odustane od federalnog trezora moglo pripasti šesto ministarstvo.

Ustupci

U SDA vjeruju da će i HDZ BiH pristati na određene ustupke i prihvatiti kompromisno rješenje te kako će dogovor o Vladi Federacije biti postignut u idućih dan ili dva. SDA je ovakvim prijedlogom učinio značajan ustupak DF-u kako bi se vlast što prije formirala. Vrijeme i za formiranje Vijeća ministara curi, a Bakir Izetbegović ne želi riskirati da mandataru Denisu Zvizdiću istekne rok u kojem treba predložiti sastav Vijeća ministara, jer bi to moglo donijeti dodatne komplikacije i probleme s formiranjem državne vlasti. Uz sve to Izetbegoviću se žuri posložiti vlast kako bi mogao posložiti i stvari u stranci jer je stranački kongres SDA zakazan za 26. svibnja.
Glavni tajnik DF-a Sifet Podžić kaže da ne može govoriti o dogovoru SDA i DF-a, jer nije korektno izlaziti u javnost s detaljima dok ih Izetbegović ne predoči Čoviću. Ipak, dodaje da DF ne odustaje od Ministarstva financija. Upitan misli li da će predsjednik HDZ-a BiH prihvatiti prijedlog SDA i DF-a, Podžić kaže: “Ja mislim da neće.”
Što se tiče HDZ-a BiH. oni jučer nisu žurili ni sa sastankom ni s komentarima o dogovoru SDA i DF-a.
Potpredsjednica HDZ-a BiH Borjana Krišto izjavila je kako je dogovor SDA i DF-a o formiranju Vlade Federacije BiH njihova interna stvar i zbog toga ga ne želi komentirati.
Krišto dodaje da postoje principi vođenja pregovora, a da HDZ BiH ne želi ulaziti u nečije interne dogovore.

Slijepa ulica

Pregovori o formiranju Vlade FBiH zapeli su pri raspodjeli pozicija. DF je zatražio isti broj ministarstava kao i HDZ BiH, pozivajući se na broj glasova na izborima. Dodatni problem je činjenica da DF i HDZ BiH žele ista ministarstva, od kojih je najspornije Ministarstvo financija. Ovo ministarstvo već tradicionalno pripada Hrvatima i HDZ-u BiH budući da je ministar financija i zamjenik premijera koji dolazi iz reda bošnjačkog naroda i SDA. S druge strane, DF inzistira na ovom resoru iz razloga što je u međustranačkom dogovoru Ministarstvo financija u Vijeću ministara pripalo HDZ-u BiH te bi na taj način HDZ BiH i SNSD sami kontrolirali Upravu za neizravno oporezivanje i sav novac u državi. DF je naprasno napustio pregovore i zbog sumnji da im SDA i HDZ dogovaraju iza leđa.
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nije se puno potresao istupanjem DF-a podcrtavajući kako je DF partner SDA. On je također podvukao da ova stranka ne ide ispod svojih već odavno prezentiranih zahtjeva, a to je šest resora u Vladi FBiH, među kojima je Ministarstvo financija. Je li formiranje vlasti u Federaciji, a time i na državnoj razini, zapalo u slijepu ulicu, bit će poznatije već danas nakon susreta Čovića i Izetbegovića.

Ministarstva

U cijeloj priči treba imati na umu da bi i Ministarstvo obrazovanja trebalo biti ukinuto, zbog presude Ustavnog suda BiH, ali i Ministarstvo kulture i sporta jer su nadležnosti obrazovanja, kulture i sporta isključivo na županijama. U cijeloj priči spominjalo se i razdvajanje Ministarstva energije, rudarstva i energetike. No, aktualna parlamentarna većina nije uspjela postići dogovor o ukidanju spomenutih ili formiranju novih ministarstava.

Dnevni list

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here