Čović loše pregovarao

Politička trgovina između čelnika političkih stranaka, nove državne parlamentarne većine, u nedjelju poslijepodne dobila je svoju okvirnu završnicu i predmetom je analiza i vaganja što je koja strana dobila, gdje je zatajila i tko je eventualno bio loš, a tko vještiji pregovarač i je li netko možda mogao dobiti više.

Piše: A. Mrkonjić

Narod zna kazati ‘gladnome je uvijek malo’, a sami akteri pregovora su uglavnom zastupali tezu o uravnoteženom dogovoru. Prva reagiranja analitičara ukazuju da su i ovoga puta lideri u podsvijesti bili opterećeni i vođeni brigom za ‘vječite ministre’, pojedine prepoznatljive kandidate koji su zadnjih nekoliko godina i obilježili političku scenu, odnosno bili u ili nadomak izvršne vlasti na državnoj razini.

Bosićev uspjeh

Tako je vođa HDZ-a BiH Dragan Čović uspio u nakani ustoličiti Vjekoslava Bevandu za budućega državnoga ministra financija. Čovjek s možda i najvećim ministarskim iskustvom, Bariša Čolak, u još jednom ciklusu najvjerojatnije će rukovoditi Ministarstvom pravosuđa, a Marina Pendeš se penje stubu više u svojoj ministarskoj karijeri pa će iz Ureda zamjenice useliti u raskošniji i odgovorniji Ured državnoga ministra obrane.

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović se još ranije pobrinuo da mu bliski suradnik Denis Zvizdić bude na čelu Vijeća ministara. Mlađi Izetbegović je uspio i u naumu da također ‘vječiti’ ministar i ozbiljni oponent u stranci Adil Osmanović dobije satisfakciju u vidu državnoga ministra civilnih poslova.
Nije poznato u ovom trenutku tko će biti ministar za ljudska prava i izbjeglice, no zasigurno to neće biti neki anonimus, već također prekaljeni ministar.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić bi vjerojatno sve pregovore oko formiranja vlasti bio spreman razvaliti da njegova stranka nije dobila Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, davno namijenjeno ‘povratniku’ na mjesto ‘stradanja’ Mirku Šaroviću.

Izvan svake sumnje je Bosićev veliki pregovarački uspjeh, ‘poklapanje’ državnoga Ministarstva sigurnosti i odabir iskusnoga Dragana Mektića za ministra u tom jako bitnom resoru. Igor Crnadak je bio nekada, i to relativno kratko, zamjenik ministra obrane. Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ga je uspio progurati na poziciju šefa diplomacije i to je i po hijerarhiji u vlasti posve logično rješenje.

I na koncu, Željko Komšić se zadovoljio mrvicom, jednim, ali ipak zlata vrijednim državnim Ministarstvom za promet veze. Navodno je njegov favorit Damir Bećirović. Naravno, nitko ne može u pregovorima proći idealno, ničije se želje ne mogu ispunjavati, no, objektivno sagledavajući težinu i utjecaj pojedinih ministarstava na političke procese u zemlji, neoborivo se doima da je Dragan Čović bio nekako ‘najlošiji’ pregovarač i da će hrvatska strana u budućem Vijeću ministara imati najmanje utjecaja.

Pregovarački fijasko

U tom kontekstu se ne može na sličan način tretirati Željko Komšić jer je on ipak ‘novi kolač’ i nije uspio nametnuti tu svoju početnu poziciju, makar će Komšić kazati kako ga fotelje ne zanimaju, već država i njezini problemi.

Dakako, svako ministarstvo ima svoju težinu i političku draž i to treba uvažavati, međutim, nemoguće se oteti dojmu kako se ministarstva obrane i pravosuđa ničim ne mogu ravnati niti uspoređivati s vrlo moćnim i atraktivnim ministarstvima vanjskih poslova, sigurnosti, civilnih poslova, vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, prometa i veza pa čak i onim za ljudska prava i izbjeglice.
Tu podređenost neće moći kompenzirati četiri zamjeničke pozicije, koliko god bile važne, tim prije što se spekulira da su i te pozicije već ‘rasprodane’ nekim ‘vječitim’ zamjenicima ministara i zapravo su nagrada za iskazanu lojalnost unutar HNS-a.

Ozbiljna je pretpostavka u nekim političkim krugovima da je Čovićeva pregovaračka vodilja uistinu bila limitirana velikom žrtvom za pojedince, daleko iznad nacionalnog interesa. Praktično, poklopljene su samo državne financije. Stožernik je polučio pregovarački fijasko. Njegov vrlo umorni izraz lica govori da je moguće bio u nezgodnoj situaciji zbog obveza prema svojim ljudima i da je apsolutno svjestan da su drugi prigrabili puno više kvalitete i moći od njega.

Podsjećamo, Savez za promjene, koji čine stranke iz Republike Srpske, dobio je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, zatim Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo sigurnosti. Također, Savez za promjene će imati i tri zamjenika ministara. I to u ministarstvima civilnih poslova, obrane i Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice.

SDA će imati ministre u Ministarstvu civilnih poslova i Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice, a zamjenika ministara također u dva ministarstva – pravosuđa i financija.

DF je dobio jedno ministarsko mjesto u Ministarstvu prometa i veza, kao i jedno mjesto zamjenika ministra u Ministarstvu obrane.

Stranke okupljene oko HDZ-a dobile su tri mjesta u Vijeću ministara BiH – Ministarstvo financija, Ministarstvo obrane i Ministarstvo pravosuđa te četiri zamjenika ministara u sljedećim ministarstvima – vanjskih poslova, vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, sigurnosti te prometa i veza.
I na koncu lider HDZ-a BiH Dragan Čović je najavio da se već ovoga tjedna mogu očekivati konkretna imena za sve pozicije i formiranje VM-a. Naravno, uz uvjet da to bude u paketu i u istom danu kada i federalna Vlada.

Dnevni list

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here