Čović i Izetbegović prave vlast u HNŽ-u

Šefovi SDA i HDZ-a BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović uključuju se u rješavanje problema formiranja vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, doznajemo iz ovih stranaka.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo

Osim HNŽ-a, Čović i Izetbegović morat će riješiti situaciju i u Srednjobosanskoj županiji gdje je također zapelo u koaliciji HDZ-a, SDA i DF-a. Najavljeno je bilo kako će dogovor o SBŽ-u biti postignut već početkom ovoga tjedna, no situacija je, čini se, mnogo kompleksnija nego se u prvi mah činilo.

Konzultacije

Predsjednik Županijskog odbora SDA u HNŽ-u Salko Sokolović kazao nam je kako će u iduća dva dana imati konzultacije s vodstvom stranke o tome na koji način će se ponašati u budućim pregovorima u HNŽ-u te kako će se već krajem tjedna znati tko će činiti buduću Vladu. Kaže i to kako se još uvijek DF nije očitovao o prijedlogu koji su pred njih, kao zadnju ponudu, stavili SDA i HDZ, a koji se tiče toga da mogu dobiti samo jedno ministarstvo u HNŽ-u. Na tvrdnje iz HDZ-a kako SDA ne može naći potporu za manjinsku vlast, Sokolović odgovara kako ima prostora za potporu, ali kako se najveća tijela stranke moraju očitovati o budućim partnerima.
Budući partner SDA, ako to ne bude DF, može biti jedino SBB koji ima tri zastupnika u županijskoj Skupštini, dok je SDP koji također ima tri zastupnika davno poručio kako ih nitko ne treba zvati u vlast jer su njihova stranačka tijela odlučila kako će svi biti oporba u ovom mandatu.

HDZ BiH ima rješenje

Iz HDZ-a BiH, pak, kažu kako se situacija kada je u pitanju HNŽ mora riješiti u ovom tjednu. Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH u HNŽ-u Rafael Gagro potvrdio nam je kako su zatražili mišljenje od vodstva stranka te kako je sada najviše na SDA riješiti problem nakon što je DF odbio zadnju ponudu po kojoj bi pristali na jedno ministarstvo.
Gagro kaže kako je, po njima, moguće da buduća Vlada bude raspodijeljena ili po principu 6+5+1 ili po principu 6+4+2 te kako je na SDA odlučiti koga će uzeti za partnera u bošnjačkoj kvoti. HDZ BiH smatra kako se više ne može čekati, ali i kako se SDA, ako ne mogu naći partnera ili potporu u Skupštini u vidu još dvije ruku, treba očitovati, jer HDZ BiH to može. U slučaju da HDZ-u bude prepušteno pronaći još jednog partnera ili potporu za manjinsku vlast, onda raspodjela resora neće biti vršena po principu 6+6 već će HDZ tražiti i sedmi srpski resor.
DF je jučer poslao još uvijek aktualnim koalicijskim partnerima poruku kako njihov prijedlog ne prihvaćaju, ali i kako ih neće podržati ako se odluče bez njih praviti vlast. Do kraja tjedna trebao bi biti poznat stav šefova SDA i HDZ-a po pitanju HNŽ-a i SBŽ-a.

Dnevni list

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here