Čović ciljano izbjegao Ministarstvo za pitanje branitelja

Predsjednik HDZ-a BiH i istinski lider HNS-a Dragan Čović je doista u predizbornoj kampanji čvrsto zajamčio da će, čim njegovi ministri zasjednu u svoje urede, srušiti, kako je kazao, protuustavnu, nezakonitu i nepravednu reviziju braniteljskih prava.

Piše: A. Mrkonjić

Čović je svoje obećanje još i podebljao porukom da će novi ministar za pitanja branitelja u budućoj Vladi FBiH napokon biti Hrvat iz njegove stranke. Nakon izborne pobjede u orbitu je vrlo brzo lansirano nekoliko imena, od Mladena Begića, Martina Frančeševića pa do “sigurnoga ministra” Nikice Tomića iz Kreševa, inače čelnika Udruge veterana Domovinskoga rata i uglednoga dužnosnika ŽO-a HDZ-a BiH u Kiseljaku.

Kako su odmicali pregovori o formiranju federalne Vlade, nametnuto je “zdravo” rivalstvo među “opijenim” kandidatima, svi su lobirali po raznoraznim krugovima i ne sluteći da Dragan Čović ima “mačka u vreći”.

Trgovina

Kao grom iz vedra neba odjeknula je konačna potvrda da HDZ BiH opet trguje na račun branitelja i da ustupa tu stratešku poziciju, ispostavilo se SDA. Ovdje je vrlo bitno upozoriti da HDZ BiH nikada od rata nije nešto pretjerano inzistirao da čelnoj poziciji u Ministarstvu za pitanja branitelja.

Štoviše, ta stranka, što je još poraznije, nije popunila niti mjesto Glavnoga tajnika u tom ministarstvu kada je bila na vlasti, a koji je ključni operativac. Dapače, pred nosom su joj bošnjački ministri na silu istjerivali pomoćnike i šefove odsjeka. Ako je postojanje Ureda za branitelje u Mostaru u jednom razdoblju i moglo biti opravdanje za nezainteresiranost za ministarsku fotelju, onda je danas ovakav odnos vrijedan dubokoga promišljanja i stoga je razumljiva braniteljska zabrinutost.

U cijeloj priči neizbježno je imati na umu dvije stvari. Dojam je da je predsjednik HDZ-a BiH ciljano izbjegao vodeću ulogu u Ministarstvu za pitanja branitelja apsolutno svjestan da bi HDZ BiH morao pogurati i predvoditi započetu i neizbježnu reviziju braniteljskih prava pa, dakle, i pripadnika HVO-a.
To je nesalomivi uvjet MMF-a za sklapanje zadnjega stand-by aranžmana i taj se proces ne smije stopirati, a poglavito je imbecilno i pomišljati na njegovo poništavanje. Čovićev ministar bi pod snažnim pritiskom morao otvoriti “zapečaćene” urede o evidenciji po Hercegovini i omogućiti “svojim” revizorskim timovima da pročešljaju dokumentaciju.

To bi ipak bio žestoki udarac i ogroman politički rizik za stožernu stranku koja je obećala rušenje dosadašnje revizije i povrat stečenih prava svim zakinutim braniteljima. Ali, što je najgore, lider HDZ-a BiH je svojim obećanjima osokolio lojalne braniteljske udruge, čiji su čelnici u jednom trenutku jednostavno poletjeli, pa su počeli sve snažnije pritiskati stožernika tamo gdje je on najosjetljiviji – u kreiranju kadrovskih križaljki.

U svježem je sjećanju nedavno buntovničko pismo u kojem su, tada skriveni, vođe Koordinacije braniteljskih udruga ultimativno upozorili Dragana Čovića da “pita” i branitelje tko će biti novi ministri i da posebno vodi računa da zaobiđe one “vječne ministre”. Lider HDZ-a BiH je uistinu uslišao jednu braniteljsku molbu, nije ustoličio “vječitoga” Barišu Čolaka za državnoga ministra pravosuđa. Ali, jednako tako “izvisio” je i Nikica Tomić, nesuđeni federalni ministar za braniteljska pitanja.
U okruženju stožerne stranke u Mostaru se takav Čovićev uzmak tumači čvrstom namjerom da se spriječi prelijevanje “šatorskoga sindroma” iz Zagreba čije su “stanice” ozbiljno zaprijetile nedopustivim utjecajem na kadrovsku politiku u najjačoj hrvatskoj stranci što bi u končanici bio strašan udarac na stožernikov autoritet.

Oštro priopćenje

Da je to bila strategija barem nekih čelnika braniteljskih udruga, zorno svjedoči i njihovo podsjećanje koje je potpisao Jadranko Topić, predsjednik Koordinacije:
“Podsjećamo sve hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji, dana 17. ožujka 2014., na okruglom stolu ‘Analiza stanja braniteljske populacije HVO-a Herceg Bosne’ održanom u Hrvatskom domu u Kupresu u organizaciji Političke akademije HDZ-a BiH i Odbora za branitelje i udruge iz Domovinskog rata HVO-a Herceg Bosne Predsjedništva HDZ-a BiH obećano je osiguranje pozicije ministra u Federalnom ministarstvu za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata, kao uvjet za sudjelovanje i formiranje tijela vlasti nakon izbora kao i formiranje dvije uprave ili direkcije u sastavu ministarstva, a od kojih bi jedna bila zadužena skrbiti o pripadnicima HVO-a. Evidentno je kako su hrvatski pregovarači, tvrde branitelji, odustali od Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata i odlučili se boriti za ona ministarstva koja pogoduju različitim interesnim skupinama

. Umjesto da smo izborili obećano Federalno ministarstvo za pitanja branitelja, dobili smo neustavno Federalno ministarstvo kulture i sporta”, stoji u priopćenju punom gorčine i dodaje se vrlo jasno upozorenje:

“Budući da nam je u predizbornoj kampanji obećano kako ćemo u ovom mandatu dobiti Federalno ministarstvo branitelja kao uvjet za sudjelovanje i formiranje tijela vlasti nakon izbora, Udruga organizatora otpora HVO-a u BiH ne podržava ovakav postignuti dogovor oko preraspodjele ministarstava Federacije BiH i poziva sve hrvatske udruge proizišle iz Domovinskog rata da podrže naš zahtjev koji ćemo uputiti poimenično hrvatskim zastupnicima u federalnom Parlamentu i Domu naroda Parlamentarne skupštine Federacije BiH i predsjedniku Federacije BiH, i kojim ćemo tražiti da ne izglasavaju Vladu u kojoj ministar Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata neće biti Hrvat kojeg podržavaju HVO udruge, kako nam je obećano prije nego što smo na općim izborima podržali koaliciju stranaka okupljenih oko HNS-a BiH.”

Dnevni list

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here