Čavić protiv Čovića

Lider Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić kaže da je potpuno neprihvatljiv stav Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH da bi trebalo održati novu međunarodnu konferenciju za BiH, nakon čega bi zemlja prošla kroz unutarnju reorganizaciju uspostavom četiri federalne jedinice.

– Teorija po kojoj mora doći do teritorijalnog preustroja BiH izvan daytonskog okvira je potpuno neprihvatljiva za Srbe, rekao je Čavić te podsjetio da je ideju o održavanju “Daytona 2” prvo predložila novoizabrana predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, a što je u Mostaru ponovio HNS BiH.

Prema Čavićevoj ocjeni, zahtjevi HNS-a predstavljaju ozbiljan napad na RS i nastavak su politike utemeljenje tzv. Prudskim sporazumom, u kojem se prvi put nakon Daytona pojavila ideja o četiri federalne jedinice.

– Nažalost, supotpisnik takve ideje o federalizaciji BiH o uspostavi četiri federalne jedinice, od kojih bi jedna bila hrvatska, jest Milorad Dodik, dodao je on referirajući se na činjenicu da su u studenome 2008. lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ BiH Dragan Čović i tadašnji predsjednik SDA Sulejman Tihić potpisali tzv. Prudski sporazum prema kojem bi BiH bila sastavljena od četiri federalne jedinice, uz Sarajevo kao distrikt.

Lider NDP-a smatra da bi održavanje nove međunarodne konferencije o BiH, kojim bi bila ugrožena daytonska pozicija RS-a i srpskog naroda u BiH, izazvalo radikalan politički odgovor Srba, uključujući i mogućnost izlaska RS-a iz BiH. Navodeći da je stav HNS-a da će do “Daytona 2” doći ako ne bude unutarnjeg konsenzusa u BiH, Čavić je upozorio da upravo HDZ BiH opstruira procese u zemlji i formiranje vlasti na državnoj razini.

– Bude li HDZ BiH i dalje opstruirao formiranja vlasti na državnoj razini, bit će sasvim jasno da oni opstrukcijom žele pokazati da BiH ne može funkcionirati i da time žele stvoriti političko okružje za neku novu međunarodnu konferenciju, ocijenio je Čavić te zaključio da svatko iz RS-a tko se pridruži toj opstrukciji, čega je bilo u dugogodišnjem paktu HDZ-a i SNSD-a, radi protiv interesa RS-a i njegovog daytonskog položaja unutar BiH.

Dnevni list

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here