Čaušević teško optužuje Čovića

Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje priznao je istražiteljima Tužilaštva BiH da je na insistiranje Dragana Čovića UIO 2009. godine kupila zgradu Sokola u Mostaru, po cijeni od 2 miliona KM, iako je vještak procijenio da ta zgrada vrijedi tek oko 900.000 KM – piše Patria, prenosi Oslobođenje.
Prethodno, zgradu su od Sokola privatizirali “Čovićevi prijatelji”, i to dok je Čović bio direktor ovog bivšeg mostarskog giganta, “po veoma povoljnim cijenama”, a onda je Upravi prodali za dva miliona KM, što je duplo više od procijenjene vrijednosti.

“Čović mi je tada pokazao zgradu, preko puta ove koju smo kupili, a radilo se o hali koju je Soko koristio u prošlosti. Objekat je podrazumjevao velika ulaganja kako bi se stavio u funkciju za bilo kakve praktrične potrebe Uprave.

U Kasnijoj proceduri vještak Kezman Avdo je procijenio objekat na 900.000 KM. Već tada sam u razgovoru Čoviću skrenuo pažnju da ta zgrada ne treba Upravi, ali je Čović insistirao da to Uprava treba kupiti i da bi to trebao biti iznos od oko 1.500.000 KM. Načelno sam pristao na njegov zahtjev a u razgovoru sam spomenuo da bi se taj prostor mogao koristiti kao skladišni za potrebe UIO, navodi se, između ostalog, Čauševićevom svjedočenju koje je objavila Patria.

Čaušević u iskazu navodi da se “nakon mjesec sastao ponovo sa Čovićem, Bevandom i Vrankićem u Vili Ivanković u okolici Mostara”. Prema njegovom svjedočenju na tom sastanku je postignut dogovor o kupovini bivše zgrade Sokola od “nekog Čovićevog kuma”.

Međutim, prema iskazu, problem je nastao kada se na Upravnom odboru UIO pojavila cijena od 2.100.000 KM, što je probijalo planove UIO za kapitalna ulaganja u visini od dva miliona KM.

“U tih 2.100.000 Čović je planirao i mene nešto da nagradi, a ja sam otezao sa potpisivanjem ugovora pravdajući da za taj posao nemam saglasnost Državnog pravobranitelja. Međutim oni su brzo nabavili saglasnost pravobraniteljice Dragice Miletić koja se uskoro i lično uključila u realizaciju ugovora. Nakon potpisivanja ugovora realizirana je isplata sa računa UIO”, navodi, između ostalog, u svom iskazu istražiocima Kemal Čaušević, bivši direktor UIO.

neznase.ba

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here