Berze za vlade

Ukupni godišnji promet na dvije bh. berze lani je iznosio nešto više od milijardu KM. Pri tome je promet na Banjalučkoj (BLSE) i Sarajevskoj berzi (SASE) približno podjednak, s tim da je berza u većem entitetu sa 532 miliona KM ukupnog prometa ipak nešto bolja od manje, na kojoj je ostvareno 486 miliona KM. Ako se imaju na umu samo ovi podaci, lako bi se moglo pogrešno zaključiti da se na tržištu kapitala ipak nešto dešava. No, to bi, nažalost, bio pogrešan zaključak, jer je većina prometa na dvije berze opet ostvarena posredstvom javnih ponuda te trgovanja entitetskim obveznicama i trezorskim zapisima.

Piše: Eldar Dizdarević

Tako je, naprimjer, prošle godine na SASE okončano 15 javnih ponuda u ukupnoj vrijednosti od 308 miliona KM, dok je na BLSE vrijednost javnih ponuda dosegnula iznos od 394 miliona KM. Ove brojke, kada se stave u korelaciju sa ukupnim godišnjim prometom, ujedno veoma ilustrativno ukazuju na činjenicu da dvije bh. berze na životu većinom održava zaduživanje entitetskih vlada kratkoročnim i dugoročnim vrijednosnim papirima. “Pravog” trgovanja sa vrijednosnim papirima dioničkih društava na BLSE i SASE zapravo i dalje ima jako malo, što je samo potvrda nastavka hronične dugogodišnje nelikvidnosti na ovdašnjim berzama te nedostatka kvalitetnih, institucionalnih investitora.

Evo brojki koje potvrđuju ovu tezu. Među top deset najlikvidnijih papira u 2017. na BLSE nalaze se Telekom Srpske Banja Luka (ukupni godišnji promet 5,3 miliona KM) te ZTC Banja Vrućica Teslić (1,9 miliona KM). Sve ostalo s liste top deset odnosi se na obveznice i trezorske zapise. Slično je i na SASE. Najlikvidniji emitent lani na većoj berzi bio je Energonova Sarajevo (ukupni godišnji promet 11,2 miliona KM), a potom slijede Ozon Travnik (9,3 miliona KM), Svjetlostkomerc Sarajevo (9,1 milion KM), Triglav BH osiguranje Sarajevo (8,1 milion KM), ZIF BIG Investiciona grupa Sarajevo (6,4 miliona KM) i tako dalje. Jedan od najelitnijih i svakako najinteresantnijih emitenata sa SASE – BH Telecom Sarajevo – i pored dosta dobre poslovne godine zabilježio je lani ukupni promet od “jedva” pet miliona KM, što je jako malo za svojevrsni blue chip sa ovdašnjeg tržišta kapitala.

Pogledajmo sada šta se stvarno dešava na ovdašnjim berzama sa najlikvidnijim emitentima u smislu promjene vrijednosti njihovih dionica. Da li investitori – i mali i veliki – mogu uopće nešto zaraditi na ovdašnjim berzama ukoliko se u cijelu jednačinu uvrsti tržišna vrijednost dionica najlikvidnijih emitenata u određenom periodu (u ovom našem slučaju 365 dana)? Pri tome, naravno, nećemo ni računati troškove brokera i brokerskih kuća koje, usput budi rečeno, uopće nisu zanemarljive na ovako malom tržištu.

Idemo redom. Dakle, prvo BLSE i Telekom Srpske. Posljednja tržišna vrijednost dionica ovog emitenta iznosila je 1,05 KM (datum trgovanja 9. 2. 2018.), što je samo za 0,05 KM više od nominalne vrijednosti dionice. No, taj podatak nam ne otkriva previše. Ono što nam je u ovom slučaju daleko interesantnije je slijedeće. Neki investitor, koji je recimo prije godinu kupio dionice Telekoma Srpske i prodao ih danas, “zaradio” bi otprilike 0,01 KM po dionici. Stavili smo riječ zaradio pod navodnike, jer kada se u sve to uračunaju i troškovi brokerske kuće, onda bi naš imaginarni investitor ostao kratkih rukava… to jeste, izgubio bi dio svog novca od investiranja u vrijednosne papire najelitnijeg emitenta na BLSE. Istini za volju, vrijednost dionica Telekoma Srpske u martu prošle godine išla je i do 1,25 KM po dionici, ali je i to, nažalost, nedovoljno za bilo kakvu solidniju zaradu, posebno ako naš investitor spada u kategoriju malih investitora.

Šta je još interesantno na BLSE? Sudeći prema indeksu BIRS (berzanski indeks Republike Srpske), koji zapravo obračunava prosječne vrijednosti dionica najlikvidnijih emitenata, pažnju bi trebalo usmjeriti, između ostalog, i na Banjalučku pivaru, Boksit Miliće, ZTC Banju Vrućicu, Novu Banku Banja Luka, tri hidroelektrane i dvije termoelektrane i tako dalje. Hajde onda da vidimo, recimo, Banju Vrućicu. Tržišna vrijednost dionica u februaru lani 0,5 KM, danas 0,58 KM. Banjalučka pivara? Lani 1,40 KM, danas 1,50 KM. Hidroelektrane na Vrbasu? Lani u ovo doba 0,267 KM, danas 0,268 KM. Dakle, minimalne, apsolutno beznačajne promjene u smislu bilo kakve ozbiljnije zarade.

A šta je sa dionicama na SASE? Na većoj berzi postoji indeks SASX-10 u koji su uvrštene vrijednosti deset najlikvidnijih emitenata na berzi. Trenutno to su ASA banka, BH Telecom, Bosnalijek, Energoinvest, FDS, Elektroprivreda BiH, RMU Banovići, Solana Tuzla, Sarajevo osiguranje i Šipad komerc Sarajevo. BH Telecom? Tržišna vrijednost dionica ovog emitenta lani 15,4 KM, danas 13,9 KM. Bosnalijek? Lani u ovo doba 12,3 KM, danas 11,4 KM. Energoinvest? Lani 1,30 KM, danas 1,00 KM. ASA banka? Lani 36,9 KM, danas 39,8 KM. Elektroprivreda BiH? Lani 12 KM, danas 8,51 KM. RMU Banovići? Lani u ovo doba 15,3 KM, danas 10,01 KM. I da ne nabrajamo dalje.

Sve pomenute brojke veoma jasno pokazuju investitorima da se na dvije bh. berze ne isplati ulagati. Kada se još u ovu jednačinu s godišnjom promjenom tržišne vrijednosti dionica uračunaju i troškovi brokerskih kuća, mala ili praktično nikakva likvidnost, plitko tržište i nedostatak investitora…, dobiju se prilično jasne instrukcije koje kažu – obavezno zaobići. Čak i da vrijednost dionica najlikvidnijih emitenata raste, a kao što smo vidjeli na gornjim brojkama one uglavnom padaju, preporuka bi bila otprilike ista ako se na umu ima likvidnost. Jer, šta nekom investitoru znači ako kupi dionice neke kompanije, recimo, po 10 KM i one porastu za godinu, na naprimjer, 12 KM… ako on te dionice nema kome prodati?

I šta na kraju reći? Posljednjih godina dvije berze u BiH na životu održavaju isključivo zaduživanja entitetskih vlada na tržištu kapitala posredstvom obveznica i trezorskih zapisa. Da nema tih entitetskih vrijednosnih papira, obje berze bi se najvjerovatnije do sada same od sebe ugasile, jer se, jednostavno, ne bi mogle finansijski održavati na životu. Ako izuzmemo obveznice i trezorske zapise, onda, kako smo to već jednom rekli, nijedan ozbiljan investitor neće uložiti svoj novac na BLSE i SASE i potom se moliti Svevišnjem da uspije nekako prodati svoje dionice kada dođe vrijeme za to. Potražnje jednostavno nema, jer se svi boje uložiti bilo koji iznos novca veći od desetak KM u tržište na kojem nije sigurno hoćete li i kada uspjeti ponovo prodati svoje dionice i vratiti uloženo.

Oslobođenje

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here