Bernardić je pokazao da je moguće biti ljevičar i vjernik

Vodeći hrvatski političari vole se na velike katoličke blagdane slikati s biskupima i drugim crkvenim uglednicima.

Piše: Dražen Ćurić

Dok se smatra samorazumljivim da Andrej Plenković, predsjednik konzervativnog HDZ-a, ima dobre odnose s kardinalom Josipom Bozanićem i Crkvom općenito, dolazak predsjednika SDP-a Davora Bernardića na polnoćku u zagrebačku katedralu izaziva svojevrstan šok.

Zašto ne idu u župnu crkvu

Posebno je bila žestoka reakcija dijela lijevih intelektualaca koji su Bernardića optužili za klerikalizam i izdaju sekularnog društva. Pritom su prešutjeli da su “Bozaniću pod noge” dolazili i deklarirani agnostik Ivo Josipović i ateist Zoran Milanović. Normalno je da postoji komunikacija između “crkvene i svjetovne vlasti” pa u tom smislu nema ništa čudno što šefovi stranaka komuniciraju s biskupima. Druga je stvar zašto političari dolaze na misu u katedralu, a ne u crkvu u svojoj župi u koju bi, ako su pravi vjernici, trebali ići na misu svake nedjelje. Sociolog dr. Slaven Letica prilično blagonaklono gleda na dolazak Davora Bernardića na polnoćku u katedralu. Naglašava da je dobro što se političari pojavljuju u bilo kakvim bogomoljama.

– Oni također traže i jednu vrstu publiciteta koja im je posebno potrebna nakon što su postali predsjednici stranaka. Ne bih bio kritičan prema Bernardiću kojega je Bog ove godine već nagradio jer mu se pojavila Nova ljevica pa će svi militantni ateisti, radikali i kriptokomunisti ići prema Novoj ljevici – ističe Letica dodajući da mu nije jasno kako netko može biti protiv toga da netko ide u crkvu.

– Mogu ići zbog tradicije, poštovanja vlastitih predaka, zbog obitelji, socijalnih obzira, ali i poštovanja birača. Dobar dio birača SDP-a su kršćani, naglašava Letica dodajući da je Bernardićev postupak razumljiv te da nije zloupotrijebio polnoćku kako bi dobio malo – Naši ljudi birali su deklariranog ateista Mesića i agnostika Josipovića. Katolička crkva smatra da je agnosticizam također Božji dar. Crkva ima negativan stav samo prema militantnom ateizmu – zaključuje Letica.

Ideja solidarnosti

Sociolog religije dr. Ivan Markešić smatra da nikoga ne treba čuditi što je Davor Bernardić došao na polnoćku u katedralu zato što i u lijevim strankama ima jako puno vjernika. Čelni čovjek SDP-a je, kaže, želio pokazati da on želi suradnju s vjerskim vođom dijela svojih članova i birača.

– Vjernici su istodobno pripadnici religijske i političke zajednice. Biti na čelu lijeve stranke ne znači biti ateist ili agnostik. Biti na lijevoj strani znači također promovirati temeljne kršćanske vrijednosti kao što je solidarnost, briga za malog čovjeka, siromašne i odbačene – ističe Markešić dodajući da je Bernardić htio poslati poruku da se istodobno može biti ljevičar i katolik. Smatra da ovakav pristup može koristiti Bernardiću kod birača ako svoja nastojanja bude znao lijepo formulirati i uvjerljivo predstaviti.

Kundera u crkvi

Milan Kundera na jednom mjestu govori da je odrastao u sretnom ateističkom okruženju. Međutim, kada je vidio da su počeli progoniti njegove neprijatelje kršćane, počeo je ići s njima u crkvu. Dok je sjedio u crkvi, nije stekao dojam da je veći vjernik, a nije stekao ni dojam da su vjernici sigurni u svoju vjeru. Papa i Crkva imaju razumijevanja za one koji preispituju svoju vjeru, kaže Slaven Letica.

Kardinal Bozanić i premijer o suradnji Crkve i države

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić primio je u srijedu u Nadbiskupskom dvoru predsjednika Vlade Republike Hrvatske gospodina Andreja Plenkovića.

U otvorenom i srdačnom razgovoru izmijenili su mišljenja o aktualnim društvenim prilikama te o suradnji između Crkve i države, rečeno je u šturom priopćenju. (Darko Pavičić)

Večernji list

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here