Beganović razmišlja o povlačenju iz službe

Imam Selvedin Beganović smatra da premještanje u drugi džemat u bilo kom dijelu BiH nije rješenje kada je riječ o njegovoj i sigurnosti njegove obitelji, jer vehabije znaju gdje se kreće.

“Napadi će biti nastavljeni bilo gdje u BiH. Prijete mi iz cijele BiH, znaju moje kretanje i zbog svega što se dogodilo razmišljam o povlačenju iz službe”, rekao je Beganović.

On je za “Glas Srpske” rekao da ga je Rijaset Islamske zajednice u BiH razriješio dužnosti imama u Velikoj Kladuši, nakon što su ga nekoliko puta napale vehabije.

Beganović je napomenuo da je on jedan od rijetkih imama koji je javno prenosio stavove poglavara Islamske zajednica u BiH Huseina Kavazovića o djelovanju vehabijskog pokreta.

Na imama Beganovića, koji je poznat po kritikama vehabija, ove godine izvršena su četiri napada. Posljednji put napadnut je nožem 21. veljače u učionici u kojoj drži nastavu u Trnovi, kod Velike Kladuše. Njegov šesnaestogodišnji sin Amar Beganović napadnut je 3. ožujka u mjestu Poriječani, kod Visokog.

Selvedin Beganović je javnosti poznat po otvorenom pismu koje je prošle godine uputio Bilalu Bosniću, neformalnom vođi vehabijskog pokreta u BiH, u kojem je kritizirao praksu vrbovanja i slanja omladine iz BiH na sirijsko i iračko ratište.

Agencije

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here