Američki kongresman upozorava Izetbegovića zbog Sutorine

Američki kongresmen Mike Turner upozorio je dužnosnike Bosne i Hercegovine da bi Washington toj zemlji mogao obustaviti pomoć ako službeno Sarajevo ne odustane od spora s Crnom Gorom oko Sutorine, prenose u utorak podgorički mediji o području koje obje države smatraju svojim.

Dnevnik Vijesti navodi da je Turner u pismu bošnjačkom članu predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću ukazao da će se u Kongresu i Senatu odlučivati o dokumentu kojim se vlasti BiH pozivaju da poštuju ranije utvrđene granice i potvrde sporazum o razgraničenju s Crnom Gorom.

Prema diplomatskim izvorima na koje se list poziva Turner je dostavio Izetbegoviću i taj dokument naslovljen kao Prijedlog zakona o integritetu crnogorske granice (Montenegro Border Integrity Act), piše list.

Problem Sutorine “pokušaj je stvaranja teritorijalnog spora za zaustavljanja integracija u euroatlanske institucije, kao što je NATO”, upozorio je Turner, piše crnogorski list.

Kongresmen Turner predsjedavajući je Parlamentarne skupštine NATO-a i zagovornik ulaska Crne Gore u NATO.

Turner je bio gradonačelnik Daytona kada su tome gradu 1995. bivši predsjednici Hrvatske Franjo Tuđman, BiH Alija Izetbegović i Srbije Slobodan Milošević dogovorili Daytonski sporazum kojim je okončan rat u BiH i uspostavljen današnji ustroj te zemlje.

Crnogorski dužnosnici tvrde da je Daytonskim sporazumom i mišljenjem Badinterove komisije Sutorina teritorij Crne Gore.

Bosanskohercegovački stručnjaci osporavaju takvo mišljenje.

Fena

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here