Ako ovaj paket-aranžman prođe, kriminal i korupcija dobit će zvanični poticaj, a umjesto zakona, imat ćemo riječ političara

Zazvučalo je zaista nevjerovatno čak i za nas koji smo se svega naslušali: radi se, naravno, o dramatičnoj ispovijesti srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na nekoj od happy televizija kako je, zaboga, u Beograd stigao zahtjev za hapšenje Milorada Dodika “zbog neke tamo vile”.

Piše: Vildana Selimbegoović

Naravno, nije Vučić rekao, ali pametnom je i išaret dosta – vaskoliko gledateljstvo odmah je razumjelo da je predsjednik Srbije lično taj zahtjev bacio u koš, a ni voditelj se nije baš zainteresirao šta bi. Zato je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić bio krajnje precizan: nikakav zahtjev za hapšenje nije otišao put Srbije, otišla je tek zamolba za provjeru novčanih transakcija za plaćanje vile na Dedinju. Mektićeve riječi potvrdilo je – što će reći da je Vučić duplo demantiran – i Ministarstvo pravde Srbije, no onda se na RTRS-u ukazala entitetska premijerka Željka Cvijanović da kaže kako se “u Republici Srpskoj vjeruje Aleksandru Vučiću i ako je Vučić rekao to što je rekao – onda je to tako”. Dodik je pak osuo drvlje i kamenje po SDS-ovim kadrovima časteći ih po njemu najvećom uvredom – nazvao ih je poturicama.

Kolega Boško Jakšić prije koji dan je u Oslobođenju savršeno objasnio Vučićeve eskapade podsjetivši i na slučaj – čini mi se na istoj televiziji – kada je srbijanski predsjednik u emisiji gostovao skupa sa svojim roditeljima pa punovažno objavio da je rođen sa 1,7 kg, da bi ga demantirala rođena majka podatkom da je imao cijelih 2,6. Stoga se ne bih bavila Vučićem, već nama domaćim, odnosno nikad završenom istragom o načinu na koji je Dodik platio tamo neku vilu na Dedinju. Sjećamo se naravno da je SDS podnio krivičnu prijavu u vrijeme kada su u RS-u banke u propast padale ko snoplje, a navidjelo izlazile brojne predsjedničke zloupotrebe. Tako je i otvoreno pitanje kredita kojim je sam Dodik pravdao plaćanje dedinjske vile: pričao je da je kredit podigao u Pavlović banci, a onda se ispostavilo čitavu godinu nakon što je vila isplaćena?! Tužiteljstvo BiH bezbroj je puta priupitano za taj slučaj i isto toliko puta se čulo kako je “istraga u toku”. Sam je Pavlović također u Oslobođenju kazao da nikad nije ni vođena, no pravo govoreći, niko nije ni bio iznenađen. Priča se zakotrljala u vrijeme glavnog tužitelja Gorana Salihovića koji je (p)ostao poznat kao brižni skupljač otvorenih istraga u vlastitim ladicama: njegova v.d. nasljednica Gordana Tadić pred Visokim sudskim i tužiteljskim vijećem je govorila o više od stotinu slučajeva zatečenih u kabinetu. U to se doba svečano i obavezala kako će pospremiti Tužiteljstvo BiH i pozabaviti se vlastitim poslom, no to je ujedno i njezino najveće postignuće.

U međuvremenu se v.d. Gordana puno više bavila pospremanjem svih onih koji su očekivali njezin tužiteljski angažman i naročito mogućih konkurenata na poziciju koja joj se očito dopala. Umjesto kriminalom i korupcijom, v.d. Gordana bavila se napadima na ministra sigurnosti Dragana Mektića, direktora SIPA Pericu Stanića i direktora OSABiH Osmana Mehmedagića, pravila afere dijeleći glavne role sa potpredsjednicom VSTV-a Ružicom Jukić i otvarala istrage protiv glavne sarajevske kantonalne tužiteljice Dalide Burzić. Naravno, nikako da nam saopći ni šta je istražila u tim svojim isfabriciranim slučajevima, a kamoli u nagomilanim i naslijeđenim – preče joj je bilo da traži spas od muževljevog nehata zbog zastarjelih pakni. No, jedno joj se mora priznati: čak je i ministar Mektić odustao od pozivanja Tužiteljstva BiH da konačno počne raditi. Valjda se pomirio s tužnom istinom da od posla nema ništa, a VSTV se ionako bavi izborom glavnog tužitelja apsolutno nezainteresirano za aktualne rezultate. Ili bolje rečeno, zaokupljeno samo sobom. Dobro im je i žele da tako i ostane.

V.d. Gordana vjeruje da je pitanje dana kada će stići nagrada za njezin nerad. Iz HDZ-a BiH ima apsolutnu podršku, lider SNSD-a je prezadovoljan njezinim angažmanom, SDA muku muči sa procesima koji se vode pred sarajevskim Kantonalnim sudom gdje je ta v.d. Gordani omrznuta Dalida isporučila optužnice protiv njihovog genseka i dva stranačka potpredsjednika (Amir Zukić, Asim Sarajlić, Mirsad Kukić). Sve se posložilo, v.d. Gordana zadovoljno trlja ruke jer joj se glavna konkurentkinja na konkurs nije ni prijavila. Zato ona predvodi listu kandidata među kojima su još i Ismet Šuškić, Diana Kajmaković, Kasim Halilčević, Miroslav D. Marković, Tomislav Ljubić, Munib Halilović, Mustafa Hujdurović, Miroslav Janjić, Seid Marušić, Ivan Matešić, Saša Sarajlić i Siniša Vranješ. Zli jezici tvrde da je kadrovska križaljka posložena tako da v.d. Gordana ostane, a da se među Bošnjacima/Bošnjakinjama traži pogodna zamjenička funkcija e kako bi ih bilo blizu vrha s obzirom na to da je na čelu VSTV-a srpski kadar, predsjednik Suda je iz reda Ostalih, a ministar pravosuđa Hrvat. No, v.d. Gordanu jedino brine Tuzlak Tomislav Ljubić – koji je po mnogima s najozbiljnijim referencama među kandidatima koji su mahom iz samog Tužiteljstva raščerečenog političkim zloupotrebama, pa se i ne vidi da zapravo nije teško ponuditi više od onog što aktualna v.d. može, zna i umije.

Već se naveliko operira sa dva moguća scenarija. Jedan je da VSTV – a zapravo predsjednik Milan Tegeltija – odugovlači čitav proces do vremena kada će i sam biti reizabran, jer njegova ambicija nije ništa manja od v.d. Gordane. U tom paket-aranžmanu treba mu podrška zamjenice Ružice koja pak sve glasnije govori kako joj velika prijateljica u provođenju vlastitih osveta mora isporučiti barem jedno hapšenje s liste onih koje obje smatraju neprijateljima jer su prozreli njihovu sklonost ka pakovanju optužnica i još je dokumentirali. Drugi je scenarij da se reformirano pravosuđe konačno pogleda u ogledalo i zaista pretrese državno Tužiteljstvo makar rješavajući ga jednog jada, aktualne v.d. Gordane. U ovom času Milan, Ružica i Gordana su u prednosti. No, ako ovaj tri u jedan paket prođe, kompletno je društvo na gubitku. Ne samo zato što nikad neće biti dovršena istraga o Dodikovoj vili na Dedinju nego zato što će kriminal i korupcija dobiti zvanični poticaj, a umjesto zakona, vladat će riječi političara. Zapravo, nagradno pitanje danas glasi: ako je Mektić poturica, šta je Vučić u Ankari s Erdoganom i Izetbegovićem? I koliko je tačno bio težak u času rođenja?

Oslobođenje

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here