Adam Šukalo: Dodik je najveći izdajnik RS, građane je ostavio u agoniji

U odbrani svojih motiva, prvenstveno očuvanje vlasti i zaštita kriminalnih struktura, Dodik je najavio podjelu između srpskog stanovništva, predstavnika srpskih političkih stranaka u RS, dijeleći ih na patriote i izdajnike. Mislim da je najveći izdajnik u RS upravo Milorad Dodik, jer je ekonomski uništio RS, a građane ostavio u agoniji, poručio je  Adam Šukalo, predsjednik stranke Napredna Srpska i poslanik u Narodnoj skupštini RS (NSRS).

VIJESTI.BA: Stranka Napredna Srpska pozvala je vladajuće stranke u RS-u da objave tekst reformske agende koju su potpisali proteklih dana i da “otvoreno odgovore narodu na mnoga pitanja”. Na koja pitanja konkretno? Zašto tekst reformske agende nije dostupan javnosti?

ŠUKALO: Prvenstveno, želim da iskažem stav stranke Napredna Srpska – mi nemamo ništa protiv reformi koje je neophopdno provesti u BiH u oba entiteta. Smatramo da je to prirodni proces nakon dugogodišnjeg nedomaćinskog poslovanja i načina rada kako u sistemu javnih službi, tako i u javnim preduzećima. Sve ono što danas nazivamo reformama posljedica je višegodišnjeg pustošenja i budžeta i javnih preduzeća u BiH.

U tom kontekstu, smatramo da je reformska agenda normalan i civilizacijski proces koji se dešava svuda. O posljedicama kojima se mi danas moramo baviti smatramo da oni koji su potpisali reformsu agendu u oba entiteta dužni i da trebaju pokazati odgovornost i transparentnost u smislu da javnost zna šta su entitetske vlade potpisale i šta nas čeka u narednom periodu. Pretpostavljamo da nas čeka vrlo težak period za građane, ali tražimo od Vlade RS da bude odgovorna, što sada nije slučaj, te da se suoči sa onim što je pokušavala bezuspješno da skrije, u nastojanju da kaže da se nešto neće desiti, a što će se ovom reformskom agendom morati završiti.

VIJESTI.BA: Reformska agenda podrazumijeva i novi zakon o radu. U FBiH već se radi na tom pitanju, Vlada ga je uputila u parlamentarnu proceduru. Kada očekujete da se stvari u RS pomaknu s mrtve tačke kada je riječ o ovom zakonskom rješenju?

ŠUKALO: Očekujemo da vlast u RS preuzme odgovornost. Ekonomskom politikom Vlada RS se obavezala na novi zakon o radu. Oni pokušavaju da se sakriju iza sindikata i poslodavaca, a moj utisak je i da ih pokušavaju posvađati.

Napredna Srpska zagovara otvoren odnos i smatramo da svi akteri imaju pravo znati šta čeka RS kada je u pitanju radno zakonodavstvo. Dijalog koji će biti usmjeren ka budućnosti je ono na čemu bi trebalo da insistira Vlada RS, a ne da se krije i manipulište na način da govori kako neće doći do određenih stvari koje će podrazumijevati restreikcije prava radnika, a sa druge strane ostvariti mogućnost da se u RS dođe do načina da se smanjuju doprinosti kako bi se rasteretila privreda i otvarala nova radna mjesta.

VIJESTI.BA: Tema koja okupira bh. ali i evropsku javnost jeste najavljeni referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH. Kakav je Vas stav o ovom pitanju? Pitamo Vas kao pravnika i narodnog poslanika u NSRS. Predstavlja li kršenje Dejtonskog sporazuma?

ŠUKALO: Imali smo više tumačenja u smislu kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ponoviću Vam ono što sam rekao u NSRS – da bi RS vratila svoje pravosudne nadležnosti neophodno je da se izmijeni zakonodavstvo na nivou BiH. Poznato je da ta procedura u Parlamentu BiH ne može proći entitetsko glasanje. S tim u vezi smatramo da je taj proces potpuno nepotreban.

S druge strane, potreban je strukturalni dijalog i vladavina prava, pravičnost koja se u tom smislu mora postići, posebno kod pitanja ratnih zločina. Dok se u BiH ne procesuiraju svi ratni zločini, te dok sve strane ne prihvate svoju odgovornost, neće biti razvoja ove zemlje.

Za RS referendum sigurno nije izlaz po ovom pitanju. Potrebni su razgovor i dijalog, RS treba da diplomatskim aktivnostima insistira na konkretnim podacima koji će ukazati na to da određeni predmeti nisu završeni u skladu sa zakonskom procedurom. Referendum nije rješenje.

VIJESTI.BA: Upozorili ste da je Dodik najavom o referendumu podijelio Srbe. Pojasnite nam kako.

ŠUKALO: Ovaj odnos je šizofren. Dodik sa jedne strane potpisuje reformsku agendu, traži sredstva od MMF-a, a sa druge strane pokušava da u RS stvori prostor koji u finansijskom smislu treba da znači getoizaciju. Taj proces neće donijeti ništa dobro. U odbrani svojih motiva, prvenstveno očuvanje vlasti i zaštita kriminalnih struktura, Dodik je najavio podjelu između srpskog stanovništva, predstavnika srpskih političkih stranaka u RS, dijeleći ih na patriote i izdajnike. Mislim da je najveći izdajnik u RS upravo Milorad Dodik, jer je ekonomski uništio RS, a građane ostavio u agoniji.

VIJESTI.BA: Pomenuli ste podjelu na patriote i izdajnike. Stranka na čijem ste čelu nedavno se osvrnula i na, kako je navedeno, učestale proizvke političkih partija iz opozicije u RS da su izdajnici na nivou BiH.

ŠUKALO: Ako ćemo prema obrascu koji SNSD imputira opozicionim strankama, prije svega Savezu za promjene, da su preko noći, prije tri mjeseca, postali izdajnici zato što su ušli u koaliciju sa strankama iz FBiH, onda bi prema tom obrascu i predstavnici SNSD zadnjih deset godina bili izdajnici.

Znam da je sve to suludo. Ovo o čemu sada govorim, pričam upravo da obesmislim politiku koja je politika prošlosti. Politika koja diže međunacionalne i tenzije među jednim narodom nema dobru namjeru. Na tom putu mi nećemo pratiti Milorada Dodika. Nažalost, njega prate kadrovi koje je proteklih deset godina instalirao u Sarajevu – ministri, direktori, pomoćnici, uposlenici različitih agencija…

VIJESTI.BA: Očit je konstantan sukob trenutne pozicije i opozicije u RS. Postoji li ijedno pitanje oko kojeg je moguće postići saglasnost?

ŠUKALO: U ovakvoj atmosferi je nemoguće u budućnosti projektovati šansu da pozicija i opozicija rade nešto zajedno, dok je predsjednik RS, koji bi trebalo da bude predsjednik svih građana RS, predsjednik svoje političke stranke. Prije izbora Napredna Srpska isticala je kako je nemoguće da predsjednik RS bude i predsjednik svoje političke stranke.

Možda je jedina odluka oko koje je postojala saglasnost bila odluka o evropskom putu. Međutim, od deklarativnog usvajanja koje je prošlo parlamentarnu proceduru, druge komunikacije nema, što je loše za RS i BiH.

Podsjećam Vas da je Napredna Srpska predložila da dvije najveće stranke u RS formiraju koaliciju, usvoje reformsku agendu, ali ne po inicijativi EU, već iz potrebe jer je građanima dogorjelo do nokata. Logici u kojoj očekujemo da će neko sa strane nešto uraditi za nas mogu poručiti sao da niko neće doći i riješiti naše probleme nego mi sami.

Razgovarala: Nevena Šarenac

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here