ZLOČIN BEZ KAZNE Tisuće ljudi u Banja Luci za ‘Pravdu za Davida’; Davor Dragičević: “Tko je ubio moje dijete? Ići ću na Putina i na Trumpa tko mi dirne na dijete. Sve ću ih uništiti, a kamoli ne vas, bagro jedna i zločinci”

U petak navečer je u Banjoj Luci i Sarajevu održan prosvjed podrške “Pravda za Davida”. Kako javljaju bosanskohercegovački portali, najviše se prosvjednika okupilo u Banjoj Luci, a neslužbeni podaci govore o broju od 40-ak tisuća građana.

Masovna pobuna protiv Dodikovog režima

Radi se o najvećem prosvjednom skupu u kojem građani traže istinu o smrti mladića koji je pod sumnjivim okolnostima pronađen mrtav u Banjoj Luci prije više od šest mjeseci.

Okupljanje u organizaciji skupine “Pravda za Davida” koju predvodi Davor Dragičević, otac mladića za kojeg se pretpostavlja da je ubijen, dogodilo se neposredno uoči izbora koji će u BiH biti održani 7. listopada, a pretvorilo se u svojevrsni prosvjed protiv vlasti koju utjelovljuje aktualni predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Entitetski javni servis RTRS, koji je pod potpunom Dodikovom kontrolom, skup je opisao kao “antivladin prosvjed”.

“Ovo je skup za sve nas, za Srbe, Hrvate, muslimane i ostale”, kazao je Davor Dragičević prvi put javno iznoseći optužbe da je njegov sin ubijen u prostorijama MUP-a Republike Srpske.

Ranije tijekom dana oporbeni zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a Adam Šukalo na konferenciji za novinare izjavio je kako postoje dokazi da je izravni nalogodavac za ubojstvo Davida Dragičevića bio visoki dužnosnik MUP-a RS-a, načelnik Uprave za borbu protiv organiziranog kriminala Darko Ilić.

Autobusi zaustavljeni pred ulazak u Banju Luku

Policija Republike Srpske ranije danas je zapriječila ceste prema Banjoj Luci i zabranila prolazak autobusa kojima su se prosvjednici zaputili na poziv skupine “Pravda za Davida”. Prosvjedi u Banjoj Luci srušili su i entitetsku granicu jer su tamo došli i sudionici iz Federacije BiH.

Prema dostupnim informacijama koje su prenijeli lokalni mediji, policija koju kontrolira vlast Milorada Dodika, bez obrazloženja je spriječila prolazak većeg broja autobusa prema Banjoj Luci.

Prosvjednici su se potom pješice uputili do tog grada.

Skup je trebao početi u 18 sati, no kasnio je zbog nepredviđenih okolnosti, a Davor Dragičević je rekao da će čekati sve dok se ne osigura prolazak svima koji su krenuli na prosvjed. Ne bude li tako, najavio je, blokirat će cijelu Banju Luku, RS i BiH.

Davidov otac: “Tko god dođe na vlast, puhat ćemo vam za vrat”

“Ovo je naša zemlja i odavde ne idemo, a zločince i ubojice ćemo kazniti”, kazao je Dragičević istaknuvši da će vrh vladajuće stranke, Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata, ubrzo “strpati tamo gdje treba”.

Kazao je da su njegovo dijete silovali i masakrirali upravo pripadnici MUP-a RS-a prozvavši kao odgovorne načelnika Uprave za borbu protiv organiziranog kriminala Darka Ilića, ravnatelja Uprave policije Darka Čuluma i ministra unutarnjih poslova Dragana Lukača, ali i Dodika te entitetsku premijerku Željku Cvijanović.

“Tko god dođe na vlast, puhat ćemo vam za vrat. Istinu znam. Vrh MUP-a je organizirao otmicu i ubojstvo Davida Dragičevića. Darko Ilić je naručitelj ubojstva. Interventna jedinica MUP-a RS-a je egzekutor”, poručio je Dragičević, prenosi Klix.

“Ja dobro znam kako se radi s ubojicama”, kazao je Dragičević.

Policajcima je poručio da neće dobro proći usude li se krenuti na prosvjednike.

Davidova majka zamolila sve da ne zaborave njezinog sina

“Ubivši Davida probudili ste tisuću novih. Mislili ste da ćemo se umoriti i odustati, ali evo 194 dan mi stojimo tu, istrajni u traženju istine i pravde za našeg Đakca. Sve što ste planirali, izjalovilo vam se. Mi nosimo Davidovu snagu, ljubav prema životu i inat. Nećemo odstupiti ni milimetar dok svi ne budu kažnjeni. I mrtav vas je pobijedio”, kazala je Davidova prijateljica.

Okupljenima se obratila i Davidova majka Suzana, prenosi Klix.

Zamolila je sve da ne zaborave njezinog sina te poručila da ga ubojice i kriminalci neće zaboraviti jer su ih momak od 21 godinu i konobar uništili i razbili sustav.

“Tko štiti ubojice?” pisalo je na jednom od istaknutih plakata uz fotografije Dodika, Cvijanović i entitetskog ministra policije Lukača, dok su tisuće sudionika uzdignutih šaka najprije nijemo tražile odgovore na to pitanje, a kasnije uzvikivale: “Tko je ubio Davida?”

Vodeće političke stranke u RS-u ranije su najavile kako će upravo u petak organizirati završne predizborne skupove u Banjoj Luci, no većina ih je to otkazala, ali ne i vladajući Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), kojem je na čelu Dodik. Ta je stranka svoj politički miting ipak održala na drugom kraju Banje Luke.

Organizatori prosvjeda neslužbeno poručuju da ih se na Trgu okupilo preko 40.000 te navode da su se ispred Banje Luke stvorile kilometarske kolone.

David je pronađen mrtav prije šest mjeseci

Skupina “Pravda za Davida”, sada već jasno profilirani pokret protiv Dodikove vladavine, već 194 dana organizira prosvjede.

Neposredno nakon što je David Dragičević pronađen mrtav 24. ožujka na ušću rječice Crkvine u Vrbas, policija je objavila da se on utopio, no nakon početnog pritiska članova obitelji, otvorena je nova istraga, a banjolučko tužiteljstvo slučaj je tek poslije toga okvalificiralo kao ubojstvo.

Potom su zbog prikrivanja i uništavanja dokaza optužene tri osobe, uključujući dva policijska istražitelja te sudskog vještaka patologa Željka Karana jer je utvrđeno da je izdao nevjerodostojan nalaz o uzrocima smrti.

Izvršitelji ubojstva i nalogodavci još nisu otkriveni. Davidov otac inzistira na tvrdnji da je njegovo ubojstvo naručeno, a policija i vlast pokušavaju prikriti tragove tog zločina i zaštititi počinitelje.

Agencije – bh portali – index.hr

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here